Charlottenlund videregående skole

Folkets århundre 23-26 [DVD]
Huskelisten er tom
Vis
Tittel
  • Folkets århundre 23-26 [DVD]
Språk
  • Språk: Flerspråklig
Hylleplassering
  • UV 909.82 FOL
Eier
  • RINGVEVG
Klassifikasjon
Emne
Serie
År
  • 1999
Noter
  • Kun til bruk i undervisning Geriljakriger. Etter blodige kamper med nasjonale opprørsstyrker måtte den gamle kolonimakten Frankrike gi tapt og trekke seg ut av Vietnam i 1954. Noen år senere, i 1961, havnet amerikanerne i samme hengemyr, og i over ti år ble verden vitne til en grufull krig som endte med ydmykelse for USA. Senere så man nøyaktig det samme skje i Afghanistan der supermakten Sovjetunionen ble jaget hjem. Også i andre urolige hjørner tok man geriljateknikk i bruk. Et viktig moment var å få sivilbefolkningen over på sin side. Bare med støtte fra lokalsamfunnene var det mulig å bevege seg skjult i krigsfrontens skyggefulle sektor. Med kolonitidens avslutning og nedtrapping av den vestlige verdens imperialistiske dominans, så man snart konturene av en ny global konfliktbasert på moralske og religiøse verdier. Ikke siden korstogene i for snart turen år siden hadde det vært en så klar motsetning mellom den muslimske og kristne verden. Knapt noe sted kom dette så sterkt til utrykk som i Iran. I Vesten ble disse bevegelsene sett på som reaksjonær fanatisme, et tilbakeskritt i forhold til kvinnekamp og menneskerettigheter. Men etter hvert ble det også i vestlige land reist tvil om de sekulariserte, moderne industristaters evne til å skape sunne og lykkelige samfunn. I programmet får vi opptak fra bl. a. Khomeinis Iran, fra Pakistan, Malaysia og Nord-Afrika. Murens fall. Nederlag for kommunistene i Øst. Med Lech Walesa i spissen, gikk arbeidere til protestaksjoner mot landets kommunistiske diktatur. I løpet av få år falt hele Østblokken fra hverandre. Jernteppet ble bokstavelig talt klippet i stykker og solgt på svartebørs. Aldri hadde så mange diktaturer falt, på så kort tid, med så lite blodsutgytelser. Polen, Tsjekkoslovakia, Ungarn, Romania, Øst-Tyskland og til slutt seleste Sovjetunionen. Det kommunisktiske sammenbrudd i Øst-Europa fikk sin endelige manifestasjon ved Berlinmurens fall 9. november 1989. Den forhatte muren hadde siden 1961 delt Berlin i to. Inn i framtiden. Et årtusen nærmer seg slutten, og en hel verden har begynt å forberede en fremtid som inneholder flere nye spørsmål enn gamle svar. Hvordan skal mennesket greie å begrense sin egen vekst? Spredningen av atomvåpen synes ikke til å unngå, mens andre peker på miljøødeleggelsene som den største livsfare for menneskeheten. Som om ikke det var problematisk nok, synes felleskapet igjen å bli truet av primitiv nasjonalisme og religiøs fanatisme. Selv i det gamle kultiverte Europa er det blitt blodig ufred mellom etniske grupperinger. Har vi da intet lært av det forgangne århundret? Hele serien består av 26 program a 55 min. 1. Geriljakriger. 2. Gud slår tilbake. 3. Murens fall. 4. Inn i framtiden.
Tilgjengelige
  • 1/1
Venteliste
  • 0 (0)
*000      gm
*0017693
*007vd
*008110114 1999           a     0    1 mul 2
*019  $bee
*041  $anor$heng
*08231$a909.82$zh
*096  $aUV 909.82 FOL
*24510$aFolkets århundre 23-26$cdokumentar fra BBC ; utgitt av NRK/AV-senteret i Volda$hDVD
*260  $aOslo/Volda$bNRK/AV-senteret$c1999
*300  $a2 DVD (220 min)$blyd, kol.
*440 0$aUndervisningsvideo
*500  $aKun til bruk i undervisning
*505  $aHele serien består av 26 program a 55 min.
*505  $a1. Geriljakriger. 2. Gud slår tilbake. 3. Murens fall. 4. Inn i framtiden.
*512  $aDokumentar. Norske kommentarer ved Ole Christian Lagesen
*520  $aGeriljakriger. Etter blodige kamper med nasjonale opprørsstyrker måtte den gamle kolonimakten Frankrike gi tapt og trekke seg ut av Vietnam i 1954. Noen år senere, i 1961, havnet amerikanerne i samme hengemyr, og i over ti år ble verden vitne til en grufull krig som endte med ydmykelse for USA. Senere så man nøyaktig det samme skje i Afghanistan der supermakten Sovjetunionen ble jaget hjem. Også i andre urolige hjørner tok man geriljateknikk i bruk. Et viktig moment var å få sivilbefolkningen over på sin side. Bare med støtte fra lokalsamfunnene var det mulig å bevege seg skjult i krigsfrontens skyggefulle sektor.
*520  $aMed kolonitidens avslutning og nedtrapping av den vestlige verdens imperialistiske dominans, så man snart konturene av en ny global konfliktbasert på moralske og religiøse verdier. Ikke siden korstogene i for snart turen år siden hadde det vært en så klar motsetning mellom den muslimske og kristne verden. Knapt noe sted kom dette så sterkt til utrykk som i Iran. I Vesten ble disse bevegelsene sett på som reaksjonær fanatisme, et tilbakeskritt i forhold til kvinnekamp og menneskerettigheter. Men etter hvert ble det også i vestlige land reist tvil om de sekulariserte, moderne industristaters evne til å skape sunne og lykkelige samfunn. I programmet får vi opptak fra bl. a. Khomeinis Iran, fra Pakistan, Malaysia og Nord-Afrika.
*520  $aMurens fall. Nederlag for kommunistene i Øst. Med Lech Walesa i spissen, gikk arbeidere til protestaksjoner mot landets kommunistiske diktatur. I løpet av få år falt hele Østblokken fra hverandre. Jernteppet ble bokstavelig talt klippet i stykker og solgt på svartebørs. Aldri hadde så mange diktaturer falt, på så kort tid, med så lite blodsutgytelser. Polen, Tsjekkoslovakia, Ungarn, Romania, Øst-Tyskland og til slutt seleste Sovjetunionen. Det kommunisktiske sammenbrudd i Øst-Europa fikk sin endelige manifestasjon ved Berlinmurens fall 9. november 1989. Den forhatte muren hadde siden 1961 delt Berlin i to.
*520  $aInn i framtiden. Et årtusen nærmer seg slutten, og en hel verden har begynt å forberede en fremtid som inneholder flere nye spørsmål enn gamle svar. Hvordan skal mennesket greie å begrense sin egen vekst? Spredningen av atomvåpen synes ikke til å unngå, mens andre peker på miljøødeleggelsene som den største livsfare for menneskeheten. Som om ikke det var problematisk nok, synes felleskapet igjen å bli truet av primitiv nasjonalisme og religiøs fanatisme. Selv i det gamle kultiverte Europa er det blitt blodig ufred mellom etniske grupperinger. Har vi da intet lært av det forgangne århundret?
*521  $aHistorie
*650  $aVerdenshistorie 1900-1999
*650  $aHistorie
*650  $aVietnam
*650  $aVietnamkrigen 1961-1975
*650  $aAfghanistan
*650  $aGeriljakrig
*650  $aAlgerie
*650  $aIran
*650  $aIslamisme
*650  $aØst-Europa
*650  $aKommunisme
*650  $aBerlinmuren
*74000$aGeriljakriger
*74000$aGud slår tilbake
*74000$aMurens fall
*74000$aInn i framtiden
*850  $aRINGVEVG
^
Det finnes ingen anmeldelser for denne boken.
Klikk her for bli den første til å gi din mening
Vis
Send til
Eks. navnStatusForfallsdatoTilhørerHylle
Ex1Tilgjengelig Charlottenlund videregående skole909.82 FOL